Om koffie te zetten heb je een koffiezetapparaat nodig. Bijvoorbeeld een espressomachine of een snelfilterapparaat. Maar wat voor koffiezetapparaat past bij jou? En wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende apparaten?
Hieronder worden alle apparaten genoemd die werken op stroom. Uiteraard kun je ook koffie zetten zonder stroom, denk bijvoorbeeld aan de chemex, de V60, de cafètiere of de aeropress. Alleen voor de perculator (dé favoriet van de Italianen) heb je gas nodig. Bekijk al deze zetmethodes in onze brew guide.
Espressomachine (handmatig te bedienen)
Een espressomachine perst heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie. Door die samengeperste koffie en hoge druk van het water belanden alleen de fijnste aroma’s en lekkerste smaken van de koffie in het kopje. Dit geeft een krachtige koffie met een intense smaak. Espresso is herkenbaar aan een dun crèmeachtige laag je die ontstaat door de hoge druk waarmee de koffie door de filter wordt geperst. Met het melkstoompijpje kun je melk opschuimen, zodat je ook een cappuccino kunt maken.
Voordelen
– veel controle over sterkte van de koffie, omdat je eerst de bonen nog apart moet malen. Hoe fijner je de koffiebonen maalt, hoe sterker de koffie.
– je kunt er eveneens cappuccino mee zetten door het melkstoompijpje te gebruiken (maar kies bij te weinig schuimkracht voor een aparte melkopschuimer. Ook makkelijker schoon te maken).
– experimenteren met verschillende soorten koffiebonen
– espresso uit espressomachine is een goede basis voor een cappuccino, latte en overige koffievariaties met melk
Nadelen
– regelmatig onderhoud nodig
– schoonmaken van het apparaat (piston en melkpijpje)
– je hebt nog een losse bonenmaler nodig en een tamper
LEES OOK >> Hoe zet je een espresso of neem een kijkje in onze koffiestudio
Snelfilterapparaat
Koffie uit een snelfilterapparaat wordt gezet met fijngemalen koffie. Heet water komt terecht in een filter waarin de gemalen koffie zit. Het water druppelt door de filter en neemt de kleur, geur en smaak van de koffie mee. Je kunt voor een filterapparaat je eigen (gemaalde) koffiebonen uitzoeken.
Voordelen
– meerdere koppen tegelijk
– eenvoudig in gebruik
– er komt (vaak) een heerlijke koffiegeur vrij
– je kunt eigen koffiebonen kiezen (en hier eventueel mee experimenteren)
Nadelen
– je kunt er niet cappuccino of andere koffievarianten mee zetten (filterkoffie is geen goede basis voor een cappuccino)
– je hebt vaak koffie over, omdat je meteen een hele pot moet zetten
Volautomaat
Koffie uit een volautomaat wordt gezet met koffiebonen. Met één druk op de knop bereid je de lekkerste koffiespecialiteiten. Je kunt de sterkte, temperatuur en hoeveelheid van de koffie aan passen met behulp van eenvoudige draaiknoppen. Ook worden de bonen vers gemalen, omdat er een bonenreservoir aanwezig is. Sommige apparaten bevatten een melkopschuimfunctie waarmee je in een handomdraai melkschuim kunt bereiden voor een cappuccino.
Voordelen
– snel koffie met één druk op de knop
– bonen worden vers gemalen
– automatisch reinigingsprogramma
Nadelen
– regelmatig onderhoud nodig
– neemt veel ruimte in beslag
– relatief duur in aanschaf, maar op langere termijn goedkoper dan bijvoorbeeld apparaat met pads of capsules
– maalgraad en doorlooptijd is vaak niet aan te passen, wel de sterkte van de koffie
Koffiezetapparaat met capsules of pads
Voor sommige koffiezetapparaten heb je speciale cups of pads nodig die gemalen koffie bevatten. Je plaatst de cups of pads in het apparaat en vult het reservoir met water. Als het water eenmaal de juiste temperatuur heeft bereikt, wordt het water met hoge druk door het apparaat geperst met als resultaat een espresso of een lungo.
Sommige apparaten hebben een speciaal melkreservoir zodat je ook nog melk kunt opschuimen om een cappuccino te maken. Je kunt er ook voor kiezen om bij je apparaat een aparte melkopschuimer aan te schaffen.
Voordelen
– snel koffie met één druk op de knop
– weinig onderhoud
– compact formaat
– gebruiksvriendelijk
– veel keuze qua smaken en variaties (dit geldt vooral voor de cups van de Krups Dolce Gusto en de Bosch Tassimo waarmee je zelfs chocolademelk en thee kunt zetten)
– niet duur in de aanschaf
Nadelen
– bij de apparaten met capsules moet je vaak nog een aparte melkopschuimer aanschaffen om ook een cappuccino te kunnen maken
– gebonden aan specifieke pads of capsules
– door afval cups en capsules niet milieuvriendelijk