Wat zijn de beste melkopschuimers?

Als je graag cappuccino drinkt, dan is een mooie schuimlaag melk een must. Een goede melkopschuimer kan je hierbij helpen. Maar welke moet je hebben? En waar moet je opletten bij de aanschaf?

melkopschuimer

De meeste espressoapparaten beschikken over een stoompijpje waarmee je zelf handmatig melkschuim kunt creëren. Ook zijn er apparaten – met name de volautomaten – die een melkschuimvoorziening hebben. Met één druk op de knop maak je dan al een cappuccino, café latte of een latte macchiato. Daarnaast zijn er ook koffiezetapparaten waarbij je een melkreservoir moet aansluiten en apparaten waarmee je melk creëert door middel van cups, zoals bij de Dolce Gusto het geval is.

Schuimlaag maken met een losse melkopschuimer

Heeft je machine geen stoompijpje of een melkschuimvoorziening, dan kun je los een melkschuimer aanschaffen. Hiermee kun je in een handomdraai melkschuim maken voor je cappuccino. Maar welke kies je?

De beste elektrische melkopschuimers

Er zijn veel verschillende melkopschuimers te koop, maar er kunnen twee types worden onderscheiden: elektrische modellen en modellen met een handaandrijving. De prijzen van de elektrische modellen variëren van € 30 tot € 90. In 2013 testte de Consumentenbond een aantal melkopschuimers. Dit zijn de merken die het beste uit de bus kwamen met hun elektrische melkopschuimers:

44

Waar moet je opletten bij de aanschaf?

Bedenk eerst of je een elektrische melkopschuimer of een handmatige melkopschuimer wilt aanschaffen. Het voordeel van een elektrische melkopschuimer is dat je veel sneller schuim hebt. Als je het handmatig doet, heb je wat meer geduld en natuurlijk kracht nodig.

Ga je voor een elektrische melkopschuimer, dan kun je eerst kijken waar zich de aandrijving bevindt: boven of onder. Een voordeel van een melkopschuimer waarbij de aandrijving boven in het deksel zit, is dat je ‘m meestal wat makkelijker en beter schoon krijgt. Waar je ook op kunt letten is de hoeveelheid schuim die je kunt maken. Bedenk dat 100 ml melk al genoeg is voor twee cappuccino’s.

Ook belangrijk is hoe de melk in volume toeneemt. Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat de melk van de vijf beste melkopschuimers allemaal verdubbelen.

Tot slot: ga voor volle melk!

Heb je een goede melkopschuimer in huis? Dan is het belangrijk om de juiste melk te gebruiken. Zo maak je met volle melk (houdbare versie) meestal de mooiste schuim. Dit komt door het vetgehalte in de melk. Schuim maken met magere melk gaat daarom meestal moeizamer.

Bron | Consumentenbond