Zetmethode chemex: hoe werkt het?

Wil je filterkoffie zetten met de chemex? Bekijk dan het stappenplan en de video om te ontdekken hoe deze zetmethode werkt.

Wat heb je nodig?

(voor 4 personen)

– 500 ml water (van ongeveer 88 – 90 graden)
– 30 g grof gemalen koffie
chemex
Hario Buono Drip Kettle
– Acaia weegschaal
koffiefilters speciaal voor de chemex

Bereidingswijze

1. Plaats de speciale filter in de chemex en spoel hem door met water zodat de papiersmaak niet in de koffie komt. Papiersmaak is zoals kurk in wijn, je mond trekt samen (astringeren) en de koffie smaakt hierdoor onaangenaam.

2. Maal 30 g koffiebonen zo grof als suiker.

3. Doe de koffie in de filter, maar vergeet het water dat vanwege het doorspoelen in de chemex is gekomen niet weg te gooien.

4. Schenk voorzichtig in het midden 50 ml water op de koffie in een constante straal en laat het 30 seconden bloomen (opwellen).

5. Schenk langzaam vanuit het midden het resterende water op (in ongeveer 4 minuten) en maak cirkels waarbij je ongeveer 1 centimeter van de rand afschenkt.

6. Tik op de filter om de koffie die bovenaan de rand zit naar beneden te laten vallen, zodat je een betere extractie krijgt.

>> Meer weten over de geschiedenis van de chemex en waar je hem kunt kopen? Lees het hier!