Frisse filterkoffie met tonic

Voor welke gelegenheid je deze filterkoffie met tonic ook zet, het ijs is meteen gebroken. Wat een smaakexplosie!

De espresso tonic. Je hebt ‘m vast al eens op de koffiekaart zien staan. In de koffiescène is het inmiddels al een echte klassieker, maar bij het grote publiek vaak toch nog onbekend. Wat deze koude drank zo speciaal maakt, is dat de bittere smaak van tonic verrassend goed combineert met koffie.

Geen espresso, maar filterkoffie

Hoewel een espresso meestal de basis is voor deze koude koffiedrank, kiezen wij juist voor een filterkoffie. Filterkoffie is over het algemeen minder intens van smaak dan een espresso omdat deze minder geëxtraheerd is. Hierdoor krijg je met filterkoffie een heel andere smaak als je het combineert met tonic.

Juiste boon én tonic

De koffieboon bepaalt voor een groot deel de smaak van dit drankje. Ga je voor de smaak van bessen, noten of chocolade: je proeft écht een verschil. Leuk om mee te experimenteren. Dat geldt ook voor de tonic.  “Wij kozen voor de Tonic Water van ORGANICS by Red Bull. Een biologische frisdrank van Red Bull gemaakt van ingrediënten met een 100% natuurlijke oorsprong. De cinchona (kinine) zorgt voor de bittere smaak. Juist dit ingrediënt matcht zo lekker met koffie. En suiker, dat zit er natuurlijk ook in. Voor de smaak onmisbaar.

En garneren maar…

Om de frisse en kruidige smaaktonen van de koffie en Tonic Water te accentueren, voegen we als garnering nog een citroen, munt en basilicum toe. Plus natuurlijk ijs om het drankje lekker koel te houden. Dan is-ie op z’n lekkerst!

Wat heb je nodig?

  • 60 ml ORGANICS by Red Bull – Tonic Water 
  • 35 ml filterkoffie, wij gebruikten een Colombia
  • 3 ijsblokjes
  • Basilicumblaadjes, citroenschijfje en munt als garnering

Optioneel: voeg 35 ml gin toe voor een alcohol variant van deze filterkoffie met tonic. En serveer hem in een officieel Gin Tonic glas.

Zo maak je het!

Zet de koffie volgens een filterkoffie-zetmethode. Wij gebruiken hiervoor de chemex. Heb je de koffie gezet, laat ‘m dan eerst afkoelen in de koelkast. Is de koffie lekker koud? Schenk een laagje tonic in een glas met daarbovenop de filterkoffie. Je krijgt dan een mooi effect met twee lagen. Voeg als garnering een ijsblokje, blaadjes basilicum, munt en een schijfje citroen toe.