Wat is een chemex?

Het heeft de vorm van een zandloper, een houten kraag met leren touwtje en maakt sinds 1944 deel uit van de permanente collectie van Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Rara over welk ontwerp hebben we het?

Barista’s en de echte koffiekenners weten het antwoord meteen: de chemex natuurlijk, een brouwapparaat waarmee je filterkoffie maakt. Hoewel het ontwerp modern oogt, is het al in 1941 ontworpen door de Duitse chemicus Peter Schlumbohm (1896-1962).

Het blijkt niet alleen een goede uitvinding te zijn van de Duitser, maar ook een stijlvolle, want drie jaar na ontwerp wordt de chemex gebombardeerd tot een van de mooiste designs uit de geschiedenis. Sinds 1944 is het dan ook te bewonderen in het MoMA in New York. Terecht vinden wij, want ook al heb je niets met koffie, dan nog wil je dit ontwerp als pronkstuk in je huis.

Filterkoffie

Behalve een mooi design is de chemex ook nog een nuttig object. Het is namelijk een van de beste manieren om filterkoffie, of hipper gezegd slow coffee of drip coffee, mee te zetten. Behalve een chemex heb je hier de typische chemex koffiefilter voor nodig en een ketel met een lange, dunne tuit zodat je zelf de controle houdt over de snelheid waarmee je de koffie zet. Vergeet ook zeker niet de koffiebonen die je ter plekke maalt.

Chemex kopen

Veel koffiebars verkopen de chemex, maar je kunt hem ook online bestellen. Bijvoorbeeld via de website van Bocca of Simon Levelt. Schaf ook meteen de speciale filters voor de chemex aan en de Hario Buone Drip Kettle.

Zo werkt de chemex!

Inmiddels zijn wij volop aan het experimenteren met de chemex aan de hand van verschillende video’s op internet. Onderstaande video is onze favoriet en legt precies uit hoe je te werk moet gaan en wat de juiste water/koffie verhouding is.

chemex_coffee