Als de zon schijnt en de lucht blauw is, dan is het tijd voor ijskoffie. Met de toevoeging van een geraspte limoen maak je ‘m extra fris.
Ingrediënten
(voor 4 tot 6 kopjes)
– 30 g gemalen koffie*
– 500 ml water
– 1 limoen (rasp hiervoor alleen de groene schil. De witte laag maakt het bitter)
– ijsblokjes
* Om deze ijskoffie te maken, kun je het best een boon uit Ethiopië of Kenia gebruiken. Hierdoor wordt de smaak van citrus versterkt.
Japanse bereidingswijze
Maal eerst de koffiebonen. Als dit klaar is, doe je de gemalen koffie in de filter en rasp je de schil van 1 limoen er bovenop. Vervolgens vul je de chemex met ijsklontjes. Giet daarna volgens de Japanse bereiding warm water op de gemalen koffie. Zo blijft de smaak van de koffie intact. Wil je de koffie extra koud, zet de chemex dan nog even in de koelkast.
Bekijk ook onderstaande video en ontdek van a tot z hoe je Japanse ijskoffie maakt.