Mazagran: cold brew coffee met citroen

Mazagran is een populaire Portugese koude koffiedrank op basis van espresso, (mineraal)water en vers geperst citroensap. Ideaal als dorstlesser op een zomerse dag of als dagelijkse detox. 

recept_ijskoffie

Behalve in Portugal wordt Mazagran ook gedronken in Oostenrijk en delen van Frankrijk. De naam komt overigens uit Algerije. Volgens een legende is hier de drank ontstaan tijdens de oorlog in 1840. Franse soldaten bedachten de naam toen ze gestationeerd waren bij het fort van Mazagran in Algiers. De koffie hielp hen wakker te blijven. Ook gooiden ze er nog wat rum doorheen.

Wat heb je nodig?

(per glas)

– 50 ml espresso (afgekoeld) of cold brew coffee*
– 15 ml citroensap (vers geperst)
– 2 el gecrusht ijs
– 25 ml (mineraal)water

Zo maak je het!

Pers de citroenen en zeef eventueel het vruchtvlees eruit. Vul daarna een groot glas met gecrusht ijs en voeg de koude espresso toe. Giet er daarna een scheut mineraalwater bij en tot slot het citroensap. Serveer met een schijfje citroen en een mooi rietje.

Variatietips

– Wil je er een alcoholische variant van maken, giet er dan nog een scheutje rum doorheen.
– Vervang het mineraalwater eens door tonic.

* Wij gebruikten voor deze Mazagran de Ethiopische Limu van Batavia Dutch Coffee. Door de tonen van chocolade, citrus en karamel maakt deze boon de koffiedrank nog fruitiger.

cold_brewcold_brew_reciperecipe_coldbrewcold_brew_coffeedetox_koffie