Galette met appel en hopjesvla

Een ouderwetse appeltaart kennen we natuurlijk wel. Maar net zo lekker smaakt zijn galante vriend: de Franse galette. Eenvoudig te maken en een aanrader voor bij de koffie.    

Wat heb je nodig?

Voor 6 tot 8 personen

Voor het deeg
1 ei
25 g suiker
250 g zelfrijzend bakmeel
125 g boter
1 mespunt zout

Voor de vulling
2 appels, in plakjes gesneden
5 el citroensap
3 el hopjesvla
handje walnoten, grofgehakt
2 el ahornsiroop (maple syrup)

Extra nodig: keukenmachine, mixer, plasticfolie, taartvorm (25 cm doorsnede)

Zo maak je het!

Klop voor het deeg het ei, de suiker en het zout schuimig met een keukenmachine of een mixer. Voeg het bakmeel toe en mix tot je een deeg hebt dat lijkt op grof zand. Voeg de boter toe en mix tot een soepel deeg. Kneed daarna het deeg met je handen tot een bal en verpak in plasticfolie. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een dunne lap en leg het op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed de bodem van de ingevette bakvorm met het deeg. Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de plakjes appel ca. 3 minuten in het citroensap op hoog vuur. Bestrijk het deeg met de hopjesvla en verdeel de appel erover. Bestrooi met de walnoten en schenk er een eetlepel ahornsiroop over. Bak de galette 30 minuten in de oven. Laat voor het aansnijden 10 minuten afkoelen en lepel de rest van de siroop over het taartje.

Receptontwikkeling Collete Beyne