Zo maak je fryramisu (tiramisu met Fryske dúmkes)

Wat met lange vingers kan, kan ook met Fryske dúmkes. Vanuit deze gedachte is dit recept voor fryramisu ontstaan. Een klassiek Italiaans dessert met Friese twist. Bjusterbaarlik lekker!

Wat heb je nodig?

(voor 8 personen)
– 100 g witte chocolade (in stukjes)
– 300ml slagroom
– 2 eieren
– 55 g fijne kristalsuiker
– 500 g mascarpone
– 150 ml sterke espresso, afgekoeld
– 100 ml Tia Maria 
– 2 pakjes Fryske dúmkes

Zo maak je het!

Smelt de witte chocolade au bain-marie. Zet het vuur uit, haal de kom uit de pan en laat de gesmolten chocolade een beetje afkoelen. Klop ondertussen de slagroom stijf. Spatel de slagroom in delen door de afgekoelde witte chocolade. 

Klop in een andere kom de eieren met 40 g suiker tot een dik, lichtgeel mengsel. Klop daarna de mascarpone er doorheen. Spatel voorzichtig 1/4 van het chocolademengsel door de mascarpone en daarna de rest. Zet het mengsel tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Schenk de espresso in een ondiepe schaal en roer de Tia Maria en de rest van de suiker erdoor. Dompel daarna de Friese dúmkes een voor een door het koffiemengsel. Zet de glaasjes klaar waar je de fryramisu in wilt serveren. Maak daarna een bodem van dúmkes in de glaasjes (soms met je even een breken om het passend te maken). Bestrijk daarna nog een laagje van de koffielikeur over de Fryske dúmkes en doe hier een laagje mascarpone bovenop. Herhaal dit nog een keer.

Dek de fryramisu af en zat ‘m minstens voor twee uur in de koelkast. Bij het serveren besprenkel je de fryramisu met wat cacao en stukjes chocolade. Bij het serveren van de tiramisu besprenkel je de tiramisu nog even met cacao en chocolade stukjes.