Amandelmelk in je koffie

Naast een snelle espresso shot of een grote mok filterkoffie zijn we ook dol op koffie met melk. En denk hierbij niet alleen aan melk of sojamelk, ook met amandelmelk kun je volop experimenteren!

Behalve dat amandelmelk de koffie een andere smaakdimensie geeft, is het ook nog eens gezond. Het is namelijk een bron van antioxidanten (vitamine E) en bevat veel calcium. Eveneens is amandelmelk ideaal voor mensen met lactose-intolerantie en bevat het van nature weinig verzadigde vetten.

Favoriete amandelmelk

Onze favoriete amandelmelk is van het merk Provamel. Deze amandelmelk schuimt goed en geen bevat geen E-nummers. Helaas is het alleen verkrijgbaar bij de natuurwinkel. In de supermarkt heb je inmiddels ook een amandelmelk in de schappen, namelijk die van Alpro Soja. Ze hebben zowel een variant met als zonder suiker. Kijk voor uitgebreide informatie op hun website.

Maak je eigen amandelmelk

Het allerleukste en lekkerste is natuurlijk zelfgemaakte amandelmelk. Onze inspiratiebron is een koffiebar in Australie waar ze ter plaatse verse amandelmelk maken en daarmee een heerlijke cappuccino serveren. Awesome! 

Wat heb je nodig?

– 200 g rauwe amandelen
– 1 l water
– geraspt vanillestokje (mespunt)
– 8 kleine dadels
– agavesiroop (voor de zoete toevoeging)

Extra
– kom
– kaasdoek of keukenzeef (middelmaat)
– blender
– maatbeker
– een fles (eventueel afsluitbaar om de melk te bewaren, 5 dagen in de koelkast)

Zo maak je het!

Doe de rauwe amandelen in een kom met water, zorg ervoor dat alle amandelen goed onder water liggen. Dek de kom af en laat een nachtje staan zodat de amandelen kunnen weken.

Giet de amandelen af, spoel ze goed schoon onder de koude kraan en doe ze vervolgens in de blender. Voeg hier de dadels, de geraspte vanille, de agavesiroop en een liter water aan toe en laat de blender draaien tot de amandelen heel fijn gemalen zijn.

Plaats een zeef (of kaasdoek) op een maatbeker en giet de amandelmelk hier doorheen. Zo gaat de melk de beker in en blijft de amandelpulp achter in de zeef. Gebruik je een kaasdoek? Draai dan de kaasdoek dicht en knijp er zoveel mogelijk melk uit. Giet de melk over in een afsluitbare melkfles voor een mooie presentatie.

Tip
Gooi de amandelpulp niet weg! Dit kan nog verwerkt worden in bijvoorbeeld in beslag voor cake of pannenkoeken.

Amandelmelk-koffie-recept