Beste koffiebars van Oslo

Wil je op stedentrip naar een niet voor de hand liggende stad? Let’s go to Oslo! De Noorse hoofdstad verrast op allerlei gebieden, met als absolute hoogtepunt de bijzondere koffiecultuur. En dat is niet zo vreemd, want de Noren zijn een van de grootste koffiedrinkers ter wereld. De beste koffiebars op rij!

Supreme_Roastworks_1

Filterkoffie populair

Slechte koffie in Oslo? Ondenkbaar! Zelfs de koffie van de twee koffieketens Kaffebrenneriet en Stockflets zijn van een dusdanig niveau, dat je echt een barista met een slechte dag moet treffen, wil je teleurgesteld aan de koffie zitten. Ongekend populair in iedere koffiebar is de filterkoffie, gekenmerkt door een lichte branding. En wil je een koffie met melk, dan schenken de Noorse barista’s met liefde de gewenste hoeveelheid in.

Supreme_Roastworks_2

Supreme Roastwork

The New Kid on the Block. Zo mag Supreme Roastwork wel genoemd worden. Begin 2013 starten Joar en Magnes, de mannen achter de kleine koffiebranderij Supreme Roastworks, eindelijk de deuren van een eigen koffiebar. Sindsdien maakt de buurt dankbaar gebruik van de kwaliteiten die deze koffiespot in huis heeft. En dat is niet vreemd, want niet alleen de koffie is hier uitstekend, ook de sfeer is er bijzonder. Er heerst een soort rust door het aangename licht dat hier binnenvalt. Kies een fijne zitplek bij het raam of aan de bar waar de La Marzocco Strada staat te blinken. Aanrader is natuurlijk de filterkoffie, maar laat je ook zeker verleiden door de espresso blends die vernoemd zijn naar de elementen Earth, Fire and Air.
Thorvald Mayersgate 18, Oslo
http://srw.no/

Brenneriet Brenneriet

Kaffebrenneriet 

Zoals je in Amsterdam de Coffee Company hebt, is Kaffebrenneriet in Oslo een keten van koffiebars. Je vindt ze – in totaal 27 – verspreidt door de hele stad op de mooiste plekken (vooral hoekpanden), waaronder in de hippe wijk Grünerløkka met uitzicht op de Akerselva rivier. Op de kaart staan tussen de achttien en twintig verschillende soorten koffie, waarvan twee filterkoffies. De bonen van Kaffebrenneriet worden voor het grootste gedeelte geroosterd door Solberg & Hansen, een van de beste koffiebranderijen in Noorwegen.
Meerdere vestigingen, Oslo
www.kaffebrenneriet.no

Fuglen Fuglen

Fugelen

Als het om koffie gaat, is Fugelen een begrip in Oslo. Hier drink je overdag met studenten en ondernemers in een retro-sfeertje alle denkbare koffies. En maak je het laat, dan zit je pardoes in een hippe cocktailbar. Het is een bijzonder concept waar goed over na is gedacht. Dit geldt ook voor het interieur dat gekenmerkt wordt door vintage objecten en meubels, voornamelijk uit de jaren vijftig en zestig, de gouden eeuw van het Scandinavisch design. De koffie die er geserveerd wordt is afkomstig van vier verschillende branderijen: Supreme Roastworks, Tim Wendelboe, Kaffa en Solberg & Hansen. Ook qua zetmethodes is er volop keus: van de French Press tot de Aeropress of de V60. Voor wie wil socializen, zich juist lekker terug wil trekken of niet wil opvallen, is dit de ideale koffiespot.
Universiteitsgaten 2, Oslo
www.fuglen.no

Java Java

Java

Java & Mocca zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De twee koffiebars zijn namelijk onderdeel van Kaffa, een branderij dat eigendom is van de 2000 WBC kampioen Robert W. Thoresen. Tijdens zijn werk als architect in San Francisco werd Robert geïnspireerd door de cafécultuur en was vastberaden om ook iets dergelijks in Noorwegen te creëren. Begin jaren negentig waren er vrij weinig informele cafés in Oslo, en vooral cafés als onderdeel van een wijk. Met Java, geopend in 1997, kwam daar verandering in. Robert wilde met deze koffiebar een derde plek creëren – een informele plek buiten de twee belangrijkste plaatsen: thuis en het werk. En dat is gelukt. Sinds Java geopend is, is de koffiebar uitgegroeid tot een integraal onderdeel van de identiteit van de mensen in de wijk.
Ullevaalsveien 47, Oslo
www.kaffa.no

Mocca Mocca

Mocca

Door het succes van Java opende Robert in 2000 Mocca in de Briskeby, een welvarend deel van de stad, gelegen in de buurt van het paleis. In tegenstelling tot Java is Mocca een oase van rust en een uitstekende plek om onder het genot van goede koffie te onstpannen. Laat je door de deskundige barista’s helpen om een keuze te maken uit het aanbod van verschillende koffies, bonen en zetmethodes.
Niels Juels Gate 70, Oslo
Kaffa.no

Tim_wendelboe

Tim_wendelboe

Tim Wendelboe 

In de populaire wijk Grünerløkka vind je de espressobar van Tim Wendelboe. Als je het ons vraagt, veruit de allerbeste van de stad. In een onmiskenbaar Scandinavisch interieur met veel hout heb je de keuze uit verschillende soorten koffie waarvan de bonen ter plaatste gebrand zijn. Voor cappuccino kun je hier terecht, maar voor een echte Noorse koffiebeleving moet je de filterkoffie nemen. Fantastisch! Wil je meer weten over koffie? Sluit dan aan bij een van de koffieklasjes die Tim en zijn crew organiseren.
Grünersgate 1, Oslo
www.timwendelboe.no

Stockfleths Stockfleths

Stockflets

Hoewel Stockflets opgericht is in 1895, is het pas in de jaren negentig omgevormd tot een moderne koffiebar. Inmiddels telt de keten zes koffiebars verspreid over het centrum van Oslo en de omliggende gebieden. Bijzonder is dat Stockflets ook wel de rugeegraat van de Noorse koffiecultuur wordt genoemd. Ze zijn vaak de gastheer voor diverse wedstrijden, leiden barista’s op en hebben al diverse kampioenen voortgebracht, waaronder Tim Wendelboe. Stockflets is deels in handen van Solberg & Hansen, een van de grootste koffiebranders van Noorwegen.
Meerdere vestigingen
www.stockfleths.as