Zet koffie met de percolator

Doe zoals de Italianen en zet eens een ouderwets potje leut met de percolator. Verheug je echter niet op een fijn cremalaagje, want hiervoor is de druk te laag.

De percolator (ook wel moka pot of moka express genoemd) is in 1933 uitgevonden door de Italiaanse engineer Alfonso Bialetti en is gebaseerd op de push-theorie. In het onderste gedeelte (waterreservoir) wordt het water aan de kook gebracht. De geproduceerde stoom perst vervolgens het resterende water door de fijngemalen koffie in het middelste gedeelte. Het bovenste gedeelte vult zich met koffie.

Het-koffiegenootschap

Geen espresso

Als de bovenkant gevuld is met koffie kan het gedronken worden. Hoewel het wel vaak gedacht wordt, drink je geen typische Italiaanse espresso. Het ‘stroperige’ van de espresso ontbreekt waardoor er ook geen cremalaagje wordt gevormd. De druk waarmee koffie en water in contact komt, is namelijk met de percolator vele malen lager dan met een espressomachine.

Als je met de percolator aan de slag gaat, zijn een paar dingen belangrijk. Zorg in ieder geval dat je vers gemalen koffiebonen gebruikt. Ook de juiste maalgraad is van groot belang. Soms is de espressomaling namelijk te fijn en werkt een ‘normale’ maling juist beter. Verwarm kopjes altijd voor en gebruik vers water en schone materialen.

Wat heb je nodig?

– percolator
– gemalen koffiebonen (fijn tot normale maling)
– water

Bereidingwijze

1. Vul het onderste gedeelte met koud water tot het overdrukventiel en plaats het filter. Het ventiel mag niet onder water, anders bestaat de kans dat de pot uit elkaar klapt.

2. Vul het filter met gemalen koffie, druk de koffie niet aan.

3. Zorg ervoor dat de filterschijf en de rubberen pakking op de juiste plaats zitten. Schroef de beide delen van e percolator goed aan elkaar vast.

4. Zet de percolator op het fornuis bij laag vuur.

5. Haal de percolator van het fornuis als de koffie begint te borrelen. Zo worden alleen de edelste delen van de koffie geëxtraheerd.

6. Roer de koffie met een lepel door voordat je het in de kopjes schenkt.

7. Spoel de percolator met warm water af en droog hem goed af voordat je hem weer gebruikt.

L’omino con i baffi

Een percolator van Bialetti kun je eenvoudig online kopen in verschillende maten. Van 1 kops tot 6 kops. Of laat je in een gespecialiseerde koffiewinkel, zoals Brandmeester’s of Simon Levelt, informeren. Leuk om te weten over het logo van Bialetti is dat de mascotte zijn wijsvinger opsteekt om nog een espresso te bestellen. Het mannetje wordt in Italië l’omino con i baffi genoemd, de kleine man met de snor. Het is een karikatuur van de zoon van Alfonso Bialetti, Renato Bialetti.

Brandmeester’s verkoopt ook percolators in verschillende kleuren. De prijs is vanaf 15,90 euro voor 1 kops mokapot. Je hebt dan overigens niet een echte Bialetti en dat is misschien wel weer jammer.