Filterkoffie zetten? Deze tools heb je nodig

Filterkoffie zetten is niet moeilijk, maar je hebt wel de juiste tools nodig om het beste uit je koffie te halen. Hieronder een handige lijst!

filter_koffie_tools
Foto gemaakt bij Bonanza te Berlijn

Apparaat van je zetmethode, inclusief bijpassende filters

Met verschillende apparaten kun je filterkoffie zetten: aeropress, chemex, Hario V60, french press (cafetière) of een snelfiterkoffiezetapparaat. Ook met de moka pot (percolator) kun je koffie zetten, maar hiermee maak je eerder koffie die de sterkte heeft van espresso dan een lichte filterkoffie.

Opschenkkan

Voor het bereiden van filterkoffie is een opschenkkan onmisbaar. Door de lange en kleine schenktuit kun je met precisie het water opschenken. Goede merken die een opschenkkan hebben zijn: Hario, Bonavita of Kalita.

Verse koffiebonen

Voor de beste smaakbeleving gebruik je verse koffiebonen die je vlak voor het zetten van de filterkoffie maalt. Zorg ervoor dat je bij de supermarkt, koffiebar of koffiespeciaalzaak bonen koopt die geschikt zijn voor filterkoffie.

Bonenmaler

Koffiebonen kun je handmatig malen met een koffiemolen, maar er zijn ook elektrische bonenmalers. Deze bonenmalers heb je in verschillende prijsklassen. De meest professionele is de Mazzer. Ook een aanrader – en goedkoper – is de Baratza Encore.

Weegschaal

De perfecte weegschaal is de Acaia. Hiermee kun je niet alleen de juiste hoeveelheid koffiebonen mee afwegen, maar hierop kun je ook de tijd bijhouden. Een stopwatch op je telefoon is natuurlijk ook een optie.

Water (+ waterkoker)

Voor het zetten van filterkoffie heb je water nodig, dus ook een waterkoker om het water mee op te warmen. De temperatuur waarmee we het liefst koffiezetten is tussen de 88 en 90 graden. Dit is in feite water dat gekookt heeft en daarna is afgkoeld. Meestal duurt dit zo’n 2 minuten. Als je gekookt water opgiet, verbrandt je koffie waardoor een verbrande smaak ontstaat. Als je water te koud is, krijg je niet genoeg extractie. Maar ook dit is een beetje tegenstrijdig. Sommige koffies smaken juist heerlijk als ze met wat kouder water gezet worden. Experimenteren dus!

De zetratio die we hanteren voor filterkoffie is 60 g koffie op 1 liter water. Dus 15 g voor 250 ml, 12 g voor 200 ml etc.

single_o_au filterkoffie
Foto’s gemaakt te Australië bij Single Origin Roasters / Single O