Espressomachine getest: Sage the Oracle™ Touch

In samenwerking met Sage Appliances

Op zoek naar een espressomachine, zodat je thuis zelf een mooie flat white, latte macchiato of de perfecte espresso kunt zetten, net als in je favoriete koffiebar? We hebben de Sage Oracle™ Touch getest. Ontdek snel of dit hét apparaat is dat bij jou past! 

Wat is the Oracle™ Touch voor espressomachine? 

De Oracle™ Touch van Sage Appliances is een volledig automatische espressomachine met een ingebouwde bonenmaler. Je bedient het apparaat via touchscreen door één van de voorgeprogrammeerde koffies óf je eigen favoriete koffie (eerst even instellen) te selecteren. Elke fase van het koffiezetproces gaat automatisch. Van het malen, het doseren en het aandrukken van de bonen tot de juiste hoeveelheid espresso in je kopje én het schuimen van de melk. 

Bijzondere functie: je kunt tot 8 gepersonaliseerde koffies opslaan. Met één druk op de knop heb je dan jouw favoriete koffie. Maar eerst wel even instellen natuurlijk…

Installatie van het apparaat

Voordat je je favoriete koffie in je kop hebt, moet je het apparaat installeren. Wij vonden dit vrij eenvoudig. Daarna kun je meteen aan de slag met het instellen van je perfecte koffie. Het doorlopen van het menu via het touchscreen is hierbij een handig hulpmiddel. 

Wat kun je zelf aanpassen? 

Wij hebben als eerste de espresso getest, dé basis van de melkkoffies die ook voorgeprogrammeerd zijn. De standaard maalgraad was te grof, waardoor we ‘m – na het zetten van een aantal espresso’s – met de grote draaiknop handmatig hebben aangepast tot de perfecte maalgraad passend bij onze boon. Pluspunten: de gemalen koffie wordt goed aangestampt (gebeurt dus automatisch) en de piston kun je makkelijk in het apparaat draaien. Ook de doorlooptijd van je espresso kun je aanpassen.

Melk opschuimen

Cappuccino, latte macchiato of een flat white maken? Kan met dit espressoapparaat. Het stoompijpje zorgt automatisch voor melkschuim. De ideale temperatuur hiervoor kun je instellen. Belangrijk is om na het opschuimen de melk nog wel even te walsen, zodat je een homogene melkschuim krijgt. Je krijgt bij deze espressomachine ook een melkkan van 200 ml geleverd. Deze vinden wij wat te groot voor een melkkoffie. Je moet namelijk de kan vullen tot een bepaalde hoogte en houd hierdoor veel melk over. Zonde! Wij gebruiken daarom een smaller melkkannetje van 150 ml. Liever zélf de melk opschuimen? Kan ook, wat fijn is als je je barista-skills wilt trainen.

Water bijvullen én schoonmaken 

Water bijvullen gaat het makkelijkst via de vulopening aan de bovenkant van de machine. Het reservoir aan de achterzijde gebruik je voor het vervangen van het waterfilter. Als dit nodig is, krijg je via het display een seintje. De machine schoonmaken? Dat wijst zich vanzelf via het menu. Na het melk opschuimen wordt de stoompijp automatisch gereinigd. 

Warm water graag! 

Wat fijn is aan een espressoapparaat dat je ook warm water kunt tappen. Voor bijvoorbeeld je thee. Dit is niet een directe voorkeuze in het menu, maar kun je vinden als ‘voorverwarm-tiptoets’ bij de verschillende koffies in het menu. 

Eindoordeel

Deze machine is perfect voor als je graag thuis een mooie uitgebalanceerde espresso of melkkoffie wilt drinken met één druk op de knop. Wel moet je wat tijd uittrekken om de juiste maalgraad te vinden – afhankelijk van de boon die je gaat gebruiken. Is dit gelukt, dan kun je mét de juiste boon en met deze Sage zeker genieten van een goede espresso. Het zetten is appeltje-eitje, want alles gaat automatisch. Makkelijk, maar geen uitdaging als je als barista aan de slag wil. Nu gaan veel credits naar de machine.

Het apparaat is compact dankzij de ingebouwde bonenmaler. Nadeel hiervan is wel dat wanneer je machine stuk gaat, ook de maler niet meer bruikbaar is. En andersom natuurlijk. Het design is eenvoudig en degelijk. Verkrijgbaar in drie kleuropties.

Specificaties op een rij:

  • Ingebouwde bonenmaler én drukt de koffie automatisch aan
  • Twee boilers: espresso zetten + tegelijk melkschuim maken 
  • Waterreservoir: 2,5 liter
  • Bediening via touchscreen met 5 voorgeprogrammeerde drankjes 
  • Zelf in te stellen: 8 gepersonaliseerde koffies met naam