Gezouten espressoboter

Waarom niet, boter met gemalen koffie. Dat is weer eens een ander smeersel voor bij brood en een glas wijn.

Wat heb je nodig?

500 ml verse slagroom*
10 g gemalen koffie (het liefst versgemalen)
zout en peper

Extra nodig: mixer of keukenmachine, theedoek, 3 grote schalen, ijsblokjes

Zo maak je het!

Om de boter te maken, giet je slagroom in een kom en klop je het op met een mixer. Wanneer de slagroom opgeklopt is, blijf je gewoon doorkloppen. De room begint dan een mascarpone-achtige structuur te krijgen en van kleur te veranderen. Ook gaat de room schiften en spat het water alle kanten op. Dek de kom daarom af met een deksel of theedoek.

Als de room geschift is, ben je nog niet klaar. Blijf nog even doorkloppen totdat de stukjes een ‘klomp’ beginnen te vormen (in de gardes van je mixer). Haal de klomp boter – want dat is het nu geworden – uit de kom en leg deze in een theedoek. Knijp het overgebleven vocht er vervolgens uit. Daarna spoel je de boter drie keer schoon in vers ijswater. Als laatste stap mix je de gemalen koffie door de boter en voeg je zout en peper naar smaak toe. Je kunt de boter een aantal dagen in een afgesloten pot bewaren.

* In plaats van zelf boter maken, kun je natuurlijk ook een pakje verse boter uit de supermarkt halen. Laat het zacht worden en roer de gemalen koffie erdoor.