Bananencake met crunchy topping

Heb je te veel koffie op? Neem een banaan, dat neutraliseert. Dit is ook meteen een goede smoes om altijd een stuk bananencake bij je koffie te bestellen.

Wat heb je nodig?

Voor 6 tot 8 personen

Voor de cake
3 rijpe bananen
100 g bruine suiker
0,5 tl kaneel
1,5 theelepel vanille-extract
1 el honing
120 g zachte boter
2 el kristalsuiker
3 eieren
3 el Griekse yoghurt
260 g bloem
2 tl bakpoeder
mespunt zout

Voor de topping
200 g havervlokken
2 el bruine suiker
50 g honing
75 g pecannoten
20 g zachte boter
25 ml espresso

Extra nodig: mixer of keukenmachine, cakevorm, satéprikker

Zo maak je het!

Prak de bananen met de bruine suiker, kaneel en vanille tot een grof mengsel in een kom. Voeg daarna de honing toe. Meng in een andere kom de zachte boter en kristelsuiker in. Meng dit met een pollepel en mix het daarna met een mixer tot een glad mengsel. Voeg de eieren toe zodat het luchtiger wordt. Doe tot slot de Griekse yoghurt, bloem, bakmeel en zout erbij. Verwarm de oven ondertussen voor op 175 °C.

Voor de topping doe je de havervlokken samen met de bruine suiker in een kom. Roer dit goed doorelkaar. Voeg de honing en pecannoten toe. Doe daarna de zachte boter erbij en als laatste de espresso.

Doe het beslag in een bakvorm en verdeel de topping eroverheen. Bak de cake ca. 60 minuten in de oven. Controleer na deze tijd of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als die er droog uitkomt, is de cake gaar.