Zo proef je een espresso!

Zoals je een wijn beoordeelt, kun je natuurlijk ook een espresso van top tot teen ontleden. Proef je zuur, bitter, zout of zoet? Maar hoe doe je dat? Spoedcursus espresso proeven in drie stappen. En ja, het blijft oefenen! 

espresso_proeven

Stap 1: Bekijk je koffie goed

– Is de cremalaag gelijk en zacht?
– Zijn de luchtbelletjes klein voor een fijne en dichte cremalaag?
– Blijft de cremalaag aan het kopje plakken?

Stap 2: Ruik aan je koffie

– Ruik aan de vluchtige aroma’s die het kopje verlaten.
– Roer met een lepeltje om de cremalaag te openen en de aroma’s vrij te laten ruik nogmaals.
– Adem een aantal maal goed, zodat de aroma’s tot je neusholte doordringen.
– Je eerste impressies van deze aroma’s gaan je helpen je smaakvoorkeuren waar te nemen.
– Ruikt het lekker?
– Doet de geur je aan iets herinneren? Goed of slecht? Maak een notitie.

Stap 3: Proef je koffie

– Slurp de koffie en wees hierbij niet verlegen. Een deel van het juiste proeven heeft ook met het ruiken te maken tijdens het proeven. Doormiddel van slurpen neem je ook de vluchtige aroma’s mee in de achterzijde van je neusholte.
– Een kleine tip om het verschil te begrijpen: slurp je koffie met een dichtgeknepen neus en kom er dan achter hoeveel je nog proeft. Vervolgens open je je neus en slurp je nogmaals. Je zult deze tweede keer veel meer proeven, want veel van de smaaksensatie wordt mede bepaald door de geur van het product.
– Blijf slurpen en laat de koffie door je gehele mond rollen, zodat al je smaakpapillen
de koffie opnemen.

espresso_dekoffiefiltersespresso_coffeelab