Caffè Covalo: espresso met likeur

Een espresso is de perfecte afsluiter van de maaltijd. Maar wil je die gewoonte eens doorbreken, doe dan een scheut Moretta Covalo bij je espresso voor een Caffè Covalo. Dit is een Italiaanse likeur waar je het net als de vissers van Fano behoorlijk warm van krijgt.

Moretta Covalo

Likeur, espresso en een citroenschilletje

Italië is het land van de espresso, maar ook het land waar ze heel goed weten wat je er allemaal mee kunt doen. Neem bijvoorbeeld Caffè Covalo: een drank op basis van de likeur Moretta Covalo, espresso en een citroenschilletje.

Eeuwenoud recept van vissers uit Fano

Moretta Covalo is ontwikkeld door Ramon Covalo, een Amsterdammer met Italiaanse roots. Hij liet zich inspireren door ‘la Moretta’, een eeuwenoud likeurrecept, volgens een legende bedacht door vissers uit het havenstadje Fano. Die dronken de likeur in combinatie met espresso (ook wel Caffè Coretto genoemd) als opwarmer en opkikker tijdens het werk in de haven. Of eigenlijk: om zeemansbenen te kweken.Het drankje wordt nu in elk bar in het dorp gedronken. De locals zijn er gek op.

Volle, zoete likeur

Hoe je Moretta Covalo het beste kunt omschrijven? Als een volle, zoete likeur met donkere tonen van rum, de pit van brandy en een vleugje frisse anijs. En juist door deze ingrediënten smaakt hij zo fantastisch in combinatie met een straffe espresso.

Wat heb je nodig?

  • espresso (à 30 ml)
  • 30 ml Moretta Covalo
  • citroenschilletje (of schijfje citroen)

Extra: cocktailglas

Wil je Moretta Covalo koud drinken, schenk hem dan net zoals wij deden uit over ijs. Door een ballon met water in de vriezer te leggen, creëer je een mooie bol ijs.

Zo maak je het!

Optie warm
Doe de Moretta Covalo in een glas en verwarm het kort met het stoompijpje van je espressoapparaat. Heb je die niet, gebruik dan je magnetron. Doe daarna de espresso erbij zodat je met het crema drie mooie lagen krijgt. Voeg tot slot een citroenschilletje toe.

Optie koud
Maak een bol ijs door een ballon met water in de vriezer te leggen. Leg de ijsbol in een mooi cocktailglas en schenk de Moretta Covalo over het ijs. Voeg daarna de espresso toe. Maak af met een schijfje citroen.

Fles Moretta Covalo kopen?

Moretta Covalo is verkrijgbaar bij een aantal slijterijen. Online kun je de likeur bestellen bij Werelddranken.nl.

TIP >> Moretta Covalo proeven in combinatie met andere koffie- en spijscombinaties? Kom dan naar The Coffee Edition: een culinary gathering die wij samen organiseren met Café Spontane op 20 en 21 januari 2018.