Koffiespot Antwerpen: Viktor

Om een wijk met een slechte naam een opknapbeurt te geven, heb je maar één ding nodig: creatieve geesten. De wijken Noord en ’t Eilandje in Antwerpen zijn hiervan het bewijs. Je vindt er een mooie mix van oude sentimenten (verlaten kades, afgebladderde schipperscafés en pakhuizen) en nieuwe initiatieven. Een van die nieuwe initiatieven heet Viktor, een espressobar annex conceptgallerij. Nieuwsgierig?

Viktor_espressobar

Wij wel! Daarom stapten we bij ons bezoek aan Antwerpen snel binnen bij deze koffiebar aan het Falconplein. Een plein dat inmiddels een make-over heeft gehad en komende zomer gegarandeerd een hotspot wordt doordat het omringd is door trendy cafeetjes. Bovendien is het stadsmuseum MAS (Museum aan de Stroom) bijna aan te raken. Bij binnenkomst worden we meteen geïnspireerd. Door de meubels, de kunstobjecten voor het raam, de schilderijen en leren tassen aan de muur en natuurlijk de mooie houten koffiebar met daarop de gezelligheid van het proces dat koffiezetten heet.

Koffieboekje

Om alle indrukken te verwerken, bestellen we uiteraard koffie. Twee keer een latte met dubbele shot. Terwijl eigenaresse Lotte Stofs de koffie bereidt, valt ons oog op de leuke menukaart, een notitieblokje waarin alle koffies en andere dranken zijn opgeschreven. Het geeft ons een huiselijk gevoel. Achterin het boekje heeft een van gasten zelfs een leuke illustratie gemaakt, een teken dat je creatieve geest hier snel op hol slaat. Ook die van ons, want we kunnen het niet laten om even een kijkje te nemen in de grote expositieruimte achterin de zaak waar ook werk van jonge ontwerpers te zien en te koop is.

Creatief forum

Dat er ook daadwerkelijk live design wordt gecreëerd, zien we hier met eigen ogen. Designer Yannick Moonen (van Atelierdubbeloo) zit aan een grote tafel en maakt ter plaatse uit zogeheten splitleer prachtige tassen en hoesjes voor laptop, iPad en iPhone. Hij vertelt dat hij samen met zijn vriendin Lotte Stofs eigenaar is van Viktor en dat ze graag naast het serveren van goede koffie een forum wilden bieden aan jonge ontwerpers.En gelukt is dat idee zeker, want het mooie pand ademt in combinatie met koffie een bijzondere sfeer door design ‘tastbaar’ te maken. Nee, uitgekeken raak je hier niet. Wij gaan dan ook naar huis met een designobject van Belgische makelij: een hoesje voor de iPhone. Een mooie herinnering aan een koffiebar waar we graag dit jaar nog terugkomen. En ja, ook voor de koffie, want die smaakte net als het design goed!

Adres | Viktor 
Falconplein 45, Antwerpen
Facebook
Open: di – zo 10.00-19.00 uur

Viktor_espressobar_4Viktor_espressobar_5