Koffieritueel in Israël

Koffie verbindt mensen, waar ook ter wereld. Designer Johanneke Procee, die een jaar lang in Tel Aviv woonde, ontdekte een mooi koffieritueel bij een traditioneel bedoeïenenkamp in de Negev woestijn in het zuiden van Israël.

koffieritueel_Isarel_1

Johanneke vertelt…“Als je als gast wordt gerespecteerd en ze waarderen je aanwezigheid, dan wordt dat beantwoord met een heel belangrijk ritueel: de bereiding van verse Arabische koffie. De bonen worden geroosterd en fijngestampt met een vijzel, vaak in combinatie met het kruid ‘kardemom’. Deze kruid heeft niet een bepaalde functie, maar de bedoeïenen vinden het gewoon een lekkere smaak.”

Mihbaj
“De grote houten koffievijzel, mihbaj genoemd, wordt niet alleen gebruikt, maar ook ‘bespeeld’ door de bedoeïenen. Terwijl ze de koffiebonen fijnmalen in de vijzel komt er een mooie klank vrij. De manier waarop ze het ritme aangeven kunnen de bedoeïen herkennen als een soort taal. Je kunt het vergelijken met morsetaal.”

“Een koffiepot met een lange schenktuit wordt met water gevuld en de gestampte koffie en kardemom worden erbij gedaan. Het mengsel wordt drie keer tot het kookpunt gebracht en daarna laat men het even rusten. Vervolgens wordt het geserveerd in kleine, porseleinen kopjes, ‘finghel’, die half worden gevuld.”

‘Al Heif’: Het eerste kopje koffie wordt door de gastheer ingeschonken en geproefd zodat de gast zich veilig kan voelen.
‘Al Keif’: Het tweede kopje koffie wordt door de gast ingeschonken en geproefd.
‘Al Dheif’: (Het kopje van de gast) is het derde kopje koffie dat wordt ingeschonken. Dit wordt door de gast gedronken.”

koffieritueel_Isarel_5koffieritueel_Isarel_4 koffieritueel_Isarel_3 koffieritueel_Israël