Sacabaruca: koffieservies van keramiek

Voor veel ontwerpers is het koffieritueel een grote bron van inspiratie. Zo maakte de Italiaanse ontwerper Luca Nichetto dit mooie koffieservies van keramiek, dat verwijst naar verschillende culturen.

luca_nichetto

Het servies Sucabaruca is speciaal ontworpen voor de Mjölk galerie in Toronto en bestaat uit drie kopjes, een koffiepot, een filter en een dienblad gemaakt van Canadees esdoornhout.

Filterkoffie

Nichetto besloot een product voor Mjölk te maken na een ontmoeting met de eigenaren John Baker en zijn vrouw Juli Daousti. Aangezien de galerie beschikt over meubels en verlichting uit heel Japan en Scandinavie wilde de Italiaanse ontwerper een product ontwikkelen die paste bij de stijl van de galerie. “Ik kwam meteen op het idee om een koffieservies te ontwerpen dat gericht is de moderne manier van filterkoffie maken, waarbij verschillende landen, waaronder Noord-Amerika en Scandinavië verenigd worden”, aldus Nichetto.

Aan de set werkten meerdere nationaliteiten mee. Zo werden de prototypes vervaardigd door de Canadese keramist Alissa Coe, terwijl de Russische ontwerper Lera Moiseeva geholpen heeft bij de ontwikkelen van de set in samenwerking met de studio van Nichetto. Verwijzend naar deze mix van nationaliteiten meldt Nichetto dat het project een buitengewone smeltkroes van ideeën en energie op internationale schaal is.

Culturele verwijzingen

Door deze internationale samenwerking is het servies rijk aan invloeden van de verschillende mensen en culturen. De belangrijkste kegelvormige koffiekan doet denken aan Carmencita, het beroemde personage gecreerd door Armando Testa in 1996 voor de televisieshow Carosello. De patronen, met de hand gegraveerd, zijn bedoeld om de uniciteit van de stukken te benadrukken. Net als in een spel kunnen de elementen gestapeld en gecombineerd worden zoals gewenst.

In totaal zijn er drie verschillende kleurpaletten gebruikt. Het wit is geïnspireerd op de modeontwerper Martin Margiela, de pasteltinten zijn kenmerkend voor Japan en de popkleuren zijn een eerbetoon aan de eclectische kunstenaar Jean-Paul Goude. Tot slot is het dienblad, gemaakt van Canadees esdoornhout, een verwijzing naar Canada.

Kijk voor meer ontwerpen op de website van Luca Nichetto.

Verkrijgbaar via www.mjolk.ca

sucabaruca_coffee

sucabaruca_coffee_set_luca_nichetto_mjolk_08