Panforte: perfect voor bij een espresso

Alle noten verzamelen! Deze panforte moet je echt eens maken. Hij smaakt fantastisch bij een espresso of filterkoffie door de mix van verschillende noten. En handig: je kunt ‘m lang bewaren, zodat je altijd iets in huis hebt voor niet aangekondigd bezoek.

‘Sterk brood’ uit Siena

Panforte laat zich het best omschrijven als een stevige zware koek. Je hoeft er namelijk maar een klein stukje van te nemen, want hij slaat in als een bom. Panforte, wat letterlijk vertaalt ‘sterk brood’ betekent, heeft zijn oorsprong in het Italiaanse Siena. Daar wordt het traditioneel rond de kerstdagen gegeten bij de koffie of een dessertwijn.

Bomvol noten

De traditionele panforte bevat ook gedroogde en gekonfijte vruchten. Voor dit recept hebben we alleen de noten en de specerijen toegevoegd. Snijd de panforte net als de Italianen in mooie punten.

Wat heb je nodig?

  • 100 g hazelnoten
  • 75 g pistachenoten
  • 75 g walnoten
  • 50 g amandelen
  • 150 g suiker
  • 150 g honing
  • 75 g boter
  • 100 g amandelmeel
  • 25 g cacaopoeder
  • Rasp van 1 halve (alleen de schil) onbespoten sinaasappel
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 tl kardemompoeder

Zo maak je het!

Verwarm de oven voor op 160 °C (hete lucht 140 °C). Vet een springvorm van 18 of 20 cm in en bekleed deze met bakpapier. Vet ook het bakpapier in. Rooster vervolgens alle noten goudbruin in een droge koekenpan en hak ze daarna in grove stukjes. Doe de suiker, honing en boter in een pan en verwarm het tot de suiker opgelost is. Vervolgens doe je de sinaasappelrasp, amandelmeel, cacaopoeder en de specerijen in een kom en meng je alles goed door elkaar. Schenk het honingmengsel erbij en schep alles goed door elkaar, zodat alles is bedekt met het honingmengsel. Schep het mengsel in de springvorm. Zet de springvorm in het midden van de oven op een rooster en bak hem in 35 minuten gaar. Haal de panforte uit de oven en laat hem 30 minuten afkoelen, verwijder de rand van de springvorm en keer hem om op een vel bakpapier. Zet de panforte op een taartrooster om verder af te koelen. Serveer de panforte in dunne plakjes met een espresso of filterkoffie. (Recept ontwikkeld en gemaakt door Tiny)